Instagram WhatsApp
Logo De Waterval

Therapie en beweging: Kickboksen, yoga, wandelen & Hardlopen

Ik ben gespecialiseerd in trauma en beweging. De kracht van beweging en luisteren naar je lichaam. Hoe sport ondersteunend kan zijn aan je gehele herstel, mentaal psychisch. Sport met name yoga, hardlopen, (kick) boksen en wandelen zijn uiterst geschikt voor de welkome verandering en te gebruiken in Therapie. Als dat we ook voeding niet overslaan. Omdat voeding en sport veel invloed hebben op onze hormonen.
Therapeutisch sporten (Kick) boksen, Hardlopen & wandelen en yoga. Het sporten is een methode om aan behandeldoelen te werken. Ondanks dat sporten belangrijk is. Wordt het ingezet als een tool een gaat het niet zo zeer om het sporten zelf.

Tijdens mijn studie aan de Psychodynamica waar ik ben opgeleid tot psychodynamisch therapeut. Ben ik afgestudeerd met de combinatie therapie en beweging.
Ik heb hierin hoogleraren en psychiaters gevolgd zoals Bessel van der kolk, Erik Scherder, Stephan W porges van de polyvagaal theorie en nog meer.

Het is steeds meer aangetoond dat voor vele doelgroepen juist beweging veel meer helpend is dan medicatie en of zittend praten over de problemen.
Er is veel over te vinden op het internet en google.

Maar stel je bent getuige van grensoverschrijdend gedrag of het is je overkomen.
Waardoor je vast loopt en allerlei problemen ervaart. Piekeren, stress, slaapproblemen, boosheid, verdriet. Is alleen maar praten niet altijd de oplossing. Som helpt het om dan juist te bewegen, het ziet ook vast in je lijf. Kickboksen of andere vorm zoals angerwork kan je dan helpen om je boosheid te bevrijden en op een goede manier tot uiting te laten brengen.

Stel je piekert je helemaal suf de hele dag. Dan kan juist beweging je helpen om uit het piekeren te komen. Bijv juist yoga of hardlopen.

De combinatie therapie en beweging, inzichten en beweging.
Het sporten, wordt gebruikt als een element of als een spiegel om tot de kern van een probleem te komen. Iemand met een Burn-out heeft juist begeleiding nodig om niet voluit te sporten. Het is dus niet zo, dat iedereen die problemen heeft alleen maar hoeft te sporten en het probleem is weg. Al is sporten altijd beter voor vele dingen dan niet sporten. Therapeutisch sporten om jezelf dat te geven wat je nodig is anders dan wanneer iemand met een burn-out, nog eens voluit gaat sporten. Eigenlijk vererger je het dan.

Buitenom de voordelen die tijdens mijn onderzoek van cliënten naar voren kwamen
Is het buiten zijn, het sporten voor vele al een gerust stelende manier i.p.v tegenover elkaar zitten en praten

Quotes van cliënten van het onderzoek

 • De oefeningen blijven me beter bij. Tijdens het hardlopen kan ik meteen verwerken wat we net gedaan hebben. Ik weet alle oefening nog.
 • Yoga en therapie: wauw, het is zo lang geleden dat ik mijn onderste benen heb gevoeld. De rust en stilte, het momeentje zorgt ervoor dat ik rustig wegga ipv een vol hoofd
 • Angerwork & kickboksen, het is zo fijn dat ik mijn boosheid eruit kan gooien. Ondanks dat ik er bang voor ben, is het nu eruit het heeft ruimte kregen.
 • Het is met wandelen zo fijn, het praat makkelijker. Ik hoef je niet de hele tijd aan te kijken. Het voelt rustiger en natuurlijker. De oefeningen blijven me goed bij.

De meesten gaven aan dat zij beter en meer efficiëntere voordelen ervaarden dan met eerdere therapieën.
Kortom beweging tijdens therapie loont en worden als erg succesvol ervaren.

Wanneer kan je sport het beste inzetten als therapie:

 • Angsten/ paniek
 • Burnout
 • Trauma verwerking, boosheid
 • Piekeren
 • Stress & spanning
 • Slaapproblemen
 • Zelfvertrouwen
 • Lichaam beleving
 • Balans hoofd gevoel en je lijf

Daarnaast is het niet zo dat de ene sport beter en of efficiënter is dan de andere.
Het gaat erom hoe je de sport gebruikt en deze in zet.

Zelfs met de yoga, lu jong kan ik oefeningen doen voor boosheid.
Je hoeft dus niet persé te kickboksen voor boosheid. Al is het wel lekker om even alles op die manier eruit te gooien.
Wij kijken samen wat het beste past en we kunnen ook van alles door elkaar gebruiken.
Wil je de tarieven weten: Tarieven

Wil je meer weten over Lu jong, mindful run & walk, yoga & mediatie?
Mindful run
Yoga en meditatie